NEUROLOGISCHE STOORNISSEN

Volwassenen kunnen bij ons terecht voor afasie, dysartrie en cognitieve stimulatie bij Parkinson, Alzheimer en dementie.

AFASIE

Afasie is een verworven taalstoornis die wordt veroorzaakt door een hersenletsel (hersenbloeding, hersentumor). Er kunnen problemen ontstaan met het begrijpen en uiten van taal, zoals woordvindingsproblemen, problemen met zinnen formuleren of met het lezen en schrijven. In de therapie worden oefeningen aangeboden om het begrijpen, spreken, lezen en schrijven te verbeteren. Centraal staat het optimaliseren van de communicatie.

DYSARTRIE

Dysartrie is een spraakstoornis die wordt veroorzaakt door een beschadiging aan het zenuwstel. De spraak is hierbij moeilijk verstaanbaar omwille van een stoornis in de spierspanning. De therapie is vooral gericht op het verbeteren van de verstaanbaarheid. We werken ook aan het optimaliseren van de articulatie, ademhaling en beheersing van het spreektempo- en ritme.

 

COGNITIEVE STIMULATIE

Patiënten met de ziekte van Parkinson, de ziekte van Alzheimer en dementie kunnen baat hebben bij cognitieve vaardigheidstraining. De therapie richt zich op het zoeken naar gepaste geheugenhulpmiddelen, het trainen van de aandacht en concentratie, compensatoire vaardigheden aanleren voor in het dagelijkse leven,...